Criterii de evaluare a calității crapilor japonezi

În Japonia nu există subiectivism când discutăm despre crapii japonezi. Un pește valoros este respectat pentru că merită și nu pentru că cineva l-a crescut de mic și s-a atașat de el. Poate are legătură și cu legenda conform căreia crapii care reușesc să înoate în amonte, să depășească toate obstacolele și să ajungă la izvorul apei curgătoare, sunt răsplătiți prin a fi transformați în dragoni. Cu siguranță această răsplată vine ca o recunoaștere a respectului pentru crapii temerari. Japonezii nu confundă respectul cu emoția! Este una dintre caracteristicile care diferențiază poporul japonez de majoritatea celorlalte popoare.
Pentru crescătorii japonezi crapii nu sunt doar un hobby. Sunt o afacere din care fermierii și familiile lor își câștigă existența, afacere pe care o tratează cu foarte mare seriozitate și, mai ales, cu onoarea de a duce mai departe tradiția. Nu există concurență între crescătorii din Japonia cu excepția concursurilor în care-și etalează cei mai frumoși pești. Când vizitezi o fermă de pești în Japonia, să nu te mire dacă proprietarul îți va spune calm: dacă peștii mei nu sunt pe placul tău, poate îți vor plăcea peștii vecinului meu. Modalitatea în care japonezii fac afaceri diferă enorm de ceea ce mare parte dintre cei care nu au interacționat cu japonezii înțeleg prin afaceri. Am să vă dau un singur exemplu:

25 Februarie 2011:

Transmit ca în fiecare an către una dintre fermele cu care colaborez din Japonia o comanda fermă pentru crapii japonezi pe care i-am ales în urma vizitei mele acolo. Cum întotdeauna factura include și transportul, durează câteva zile până detaliile de zbor și costurile aferente sunt cunoscute.

3 Martie 2011:

Primesc cotația de transport împreună cu factura pe care o plătesc și stabilim data livrării ca fiind 15 Martie 2011. Menționez că orice import de pești din Japonia implică o sumă considerabilă și un risc destul de mare din cauza celor aproximativ 40 ore de la plecarea din fermă până ce peștii ajung în România.

11 Martie 2011:

La 7:46 ora noastră a avut loc teribilul cutremur de 9 grade care a provocat acel tsunami nimicitor în zona de Est a Japoniei. După cum probabil vă amintiți, acel tsunami a produs accidentul nuclear de la centrala Fukushima. De la centrala nucleară până la ferma unde am comandat peștii, situată în regiunea vestică din munți, Niigata, renumită pentru creșterea crapilor, sunt 192 km.

crapi koi Japonia

Urmăream știrile și aflam cum toți oamenii din zonele învecinate sunt evacuați. Pe la ora 11 primesc un telefon de la proprietarul fermei din Japonia care mă anunța că, din păcate, situația acolo este incertă și nu crede că mai poate să-mi onoreze comanda. îmi propune returnarea banilor. îmi spune că oamenii fug către sud de teama radiațiilor și că și el urmează să procedeze la fel. A plecat către sud nu înainte de a merge la bancă și de a efectua plata pentru a-mi returna banii...

M-am întrebat atunci cum ar fi procedat un furnizor din cu totul altă țară în aceleași circumstanțe? Ar fi invocat clauza numită "forță majoră"? Probabil că da...  Din fericire, zona nu a fost afectată de accidentul nuclear și colaborarea mea cu cei de acolo continuă și astăzi. Ei bine, cam așa lucrează japonezii...
De partea cealaltă a crescătorilor se află pasionații.
Pasionații se împart în categoriile următoare (după umila mea părere, nefiind o clasificare standard):

  • Cei cărora le plac crapii japonezi doar pentru că sunt pești colorați. Aceștia reprezintă majoritatea și sunt mai degrabă pasionați de iazuri decât de crapii japonezi. Adesea nu stăpânesc noțiunile esențiale creșterii crapilor japonezi. Acești consumatori reprezintă de obicei publicul țintă al comercianților de produse pentru iazuri care reușesc să speculeze lipsa cunoștințelor în domeniu și să arunce pe piață tot felul de produse necesare creșterii crapilor japonezi (fie că vorbim despre filtre, pompe, aeratoare, lămpi UV, hrană, etc.).
  • Cei cărora le plac crapii japonezi și cunosc suficiente aspecte legate de creșterea lor astfel încât să acționeze conștient și selectiv în toate acțiunile legate de pești și de iaz, însă deseori nu posedă crapi japonezi de o calitate foarte bună (crapii pe care îi au fiind greu de încadrat în varietățile consacrate ale crapilor japonezi).
  • Colecționarii. Aceștia se deosebesc de cei de la punctul anterior prin faptul că au pești de calitate superioară, cu siguranță conform standardelor de varietate. Adesea cei din această categorie sunt și cei mai informați cu privire la trendurile acestui hobby.
  • hobby crapi japonezi

În acest minunat hobby, acumularea cunoștințelor este esențială. Deși gusturile nu se discută și fiecare are propriile preferințe în materie de crapi japonezi, este de recomandat a se înțelege modul în care se face diferențierea dintre un crap foarte valoros și unul mai puțin valoros. Această deprindere îți va aduce o perspectivă nouă în ceea ce privește aprecierea acestor minunate și mistice creaturi, deprindere care se poate asemăna cu exact ce lipsește pentru a face diferența între o poză frumoasă dintr-o revistă și un tablou valoros expus la un muzeu.
Dacă aveți ocazia, participați la o expoziție-concurs de crapi japonezi. Cu siguranță percepția cu privire la crapii japonezi vi se va schimba radical. Concursurile sunt asemănătoare concursurilor de frumusețe pentru oameni, cu diferența că peștii nu sunt supuși unor probe de cultură generală sau costume de baie, aici juriul evaluează peștii din cu totul alte perspective. Concursurile în Japonia sunt organizate pe varietăți și pe mărimi, existând câștigători atât în cadrul fiecărei varietăți cât și între varietăți pe fiecare mărime. De asemenea, dintre toți câștigătorii, fiecare concurs are și Marele Campion. Cel mai prestigios concurs are loc în fiecare an în Japonia și se numește All Japan Koi Show. Eu îl numesc concurs de stil pentru că sunt evaluate aspecte precum: forma corpului, calitatea pielii, eleganța cu care înoată, modelul coloristic, pregnanța culorilor, prima impresie, etc. Fiecare aspect primește un număr de puncte din partea juriului iar la final cele mai multe puncte arată câștigătorul. Aici îți poți testa abilitățile de evaluare în sensul că vei avea proprii favoriți la titluri iar la final vezi cât de departe ai fost față de deciziile juriului. Deseori, un începător își alege preferatul în funcție de model sau culoare, însă acestea sunt doar o parte dintre adevăratele criterii de evaluare ale juriului.

Criterii de evaluare

evaluare crap japonez evaluare crap japonez evaluare crap japonez

Forma corpului

Privit de sus, un pește de calitate bună are coloana vertebrală dreaptă, corpul bombat de la terminația capului (zona umerilor) până unde începe înotătoarea dorsală, apoi forma se reduce progresiv către coadă. Privită din lateral, linia superioară a corpului trebuie să fie rotunjită, nu dreaptă, iar linia inferioară (burta) trebuie să aibă un aspect echilibrat, fără ca peștele să fie gras. Raportul ideal dintre lungimea și înălțimea corpului este 3. Cu cât înotătoarele pectorale sunt mai mari comparativ cu corpul, cu atât peștele este mai elegant.

Calitatea pielii și culorile

Albul trebuie să fie pur și clar ca zăpada. Pielea nu trebuie să prezinte "pistrui" sau vreun defect. Culorile trebuie să fie clare. Terminațiile culorilor trebuie să fie clare și bruște, fără pierderi de nuanță (mai ales Hi-roșu). Intensitatea culorilor nu trebuie să permită evidențierea formei solzilor. Negrul valoros are culoarea cărbunelui iar petele negre sunt de preferat a fi rotunjite, nu colțuroase.

Modul în care peștele înoată trebuie să fie uniform, grațios, lipsit de efort, fără mișcări largi ale corpului (adică fără mișcări de șarpe).

Modelul coloristic

Acesta este foarte important la peștii multicolori. Deși există criterii măsurabile cu privire la aspectele pozitive și cele negative, ca și aspect general peștele trebuie să "placă ochiului". Criteriile măsurabile sunt: modelul trebuie să fie balansat și plăcut atât privit de la cap spre coadă, cât și de o parte și de alta a coloanei vertebrale, prezența roșului pe cap este un plus, prezența albului în zona cozii este un plus, Sumi pe gâtul unui Sanke este un plus, o zonă despărțitoare albă pe gâtul unui Kohaku este un plus, lipsa celor 2-3 cm de la baza cozii până la prima pată roșie poate fi un minus în cazul Kohaku, prezența roșului pe înotătoare sau pe gură poate fi, după caz, un minus.

Prima impresie este un element relativ nou introdus în jurizarea crapilor și este o combinație a tuturor celorlalte criterii. Peștii mari, de peste 75 centimetri, sunt extrem de spectaculoși în orice concurs deoarece este foarte greu ca un pește foarte mare să se mențină și foarte "atrăgător".

Marii campioni ai Japoniei din ultimii ani

Primul concurs dedicat crapilor japonezi a fost organizat în anul 1912 în Niigata, Japonia, de către fermierii locali. La începuturi, fermierii din fiecare sat erau organizați în câte o asociație. Ulterior acestea s-au unit într-o singură asociație. începând cu 1919, aceste concursuri s-au organizat anual prin rotație în satele din Niigata-locul de origine al crapilor japonezi. Acest eveniment continuă și în prezent având loc în fiecare toamnă, odată cu Festivalul Agriculturii, tot în Niigata. în decembrie 1968 s-a înființat organizația All Japan Nishikigoi Promotion Association (JNPA). Asociația este compusă din fermieri locali și dealeri din toate colțurile lumii, numărând în prezent 650 membri. Rolul acestei organizații este de a promova arta creșterii crapilor japonezi la nivel mondial, membrii acesteia fiind considerați experți în creșterea crapilor japonezi. în 1969 JNPA a organizat primul concurs numit All Japan Koi Show guvernat de Primul Ministru al Japoniei.
La concursul organizat anual (numit și Shinkokai) participă peste 3 000 de pești între 15-100+ cm, toți din Japonia, însă mare parte aparțin clienților din afara Japoniei care îi cumpără și îi lasă în grija fermierilor locali, în custodie (proces numit Azukari), pentru a fi perfecționați și pentru a-i putea aduce la acest concurs. Practic, fermierii introduc în concurs peștii în numele proprietarilor.

crapi japonezi crapi japonezi calitate crapi koi calitate crapi  koi crapi  koi

Juriul este unul pe măsură, fiind compus din aproximativ 80 membri dintre cei mai prestigioși maeștri în creșterea și înmulțirea peștilor koi din Japonia.

crapi koi concurs

Taxa de introducere a unui pește în concurs este de aproximativ 1 000 USD. O nimica toată dacă ținem cont că majoritatea peștilor din concurs valorează sume cu 6 cifre sau chiar 7 cifre!

Crapii koi campioni 2007 - 2025 in Japonia

crapi concurs campion crap japonez
Marele Campion 2025, Showa, Dainichi Koi Farm

crap koi
2025, Showa
Dainichi Koi Farm
crap koi
2024, Kohaku
Sakai Fish Farm

crap koi
2023, Sanke, 100 cm
Sakai Fish Farm
crap koi
2021, Kohaku, 102 cm
Maruyama Fish Farm
crap japonez
2020, Kohaku, 93 cm
Dainichi Koi Farm

crapi concurs campion crap japonez
Marele Campion 2019, Kohaku, S Legend, 104 cm - Sakai Fish Farm (*)

(*) S Legend - dublă câștigătoare a marelui titlu al Japoniei în 2017 și 2019. Este cel mai scump crap japonez din istorie, fiind vândut în Octombrie 2018 la licitație pentru 1 700 000 USD, înainte de câștigarea celui de-al doilea titlu în Februarie 2019 la All Japan Koi Show (Shinkokai), ediția 50.

crap koi
2018, Kohaku, 95 cm
Sakai Fish Farm
crap koi
2017, Kohaku, 97 cm
Sakai Fish Farm (*)
crap japonez
2016, Kohaku, 94 cm
Dainichi Koi Farm
crap koi
2015, Kohaku, 94 cm
Sakai Fish Farm
crap koi
2014, Showa, 99 cm
Momotaro Koi Farm
crap japonez
2013, Kohaku, 98 cm (**)
Sakai Fish Farm

(**) M Legend - dublă câștigătoare a marelui titlu in 2011 și 2013
crap koi
2012, Showa, 85 cm
Dainichi Koi Farm
crap koi
2011, Kohaku, 90 cm (**)
Sakai Fish Farm
crap japonez
2010, Kohaku, 99 cm
Dainichi Koi Farm
crap koi
2009, Showa, 93cm
Yamatoya Koi Farm
crap koi
2008, Kohaku, 87cm
Sakai Fish Farm
crap japonez campion
2007, Showa, 84cm
Dainichi Koi Farm

Termeni utilizați în evaluarea crapilor koi japonezi

În Japonia și nu numai, la concursuri sau chiar între pasionați, sunt utilizați anumiți termeni care descriu denumiri sau factori calitativi în contextul crapilor japonezi. Vă prezint pe cei mai reprezentativi, după părerea mea.

Sunt trei termeni care înseamnă roșu fără să reprezinte același lucru:

Aka - roșu (nuanță de portocaliu), se folosește în context de culoare de bază, principală
Beni - roșu (nuanță închisă, puternică), se folosește în context de culoare de bază
Hi - roșu, se folosește în contextul petelor de culoare roșie, ca model coloristic

Alţi termeni:

Benigoi - pește de culoare roșu aprins
Higoi - pește de culoare roșie (roșu simplu) din care a evoluat Kohaku
Gin - strălucitor
Gin Rin - solzi strălucitori
Hikari - metalic
Ki - galben
Kin - auriu metalizat
Shiro - alb
Sumi - pete de culoare neagră
Boke - sumi nedezvoltat (șters, neclar) în cazul Showa
Fukurin - model de tip "plasă" format de piele din jurul solzilor
Hoaka - pete roșii peste operculi
Ichimatsu - model tablă de șah sau în carouri, foarte apreciat la Shiro-Utsuri
Inazuma - model în zig-zag al culorii roșii de la cap spre coadă, asemănător unui fulger
Shiroji - zonele cu pielea de culoare albă de pe corpul crapilor (Kohaku=Shiroji+Beni)
Ippon Hi - model neîntrerupt creat de culoarea roșie (o singură pată roșie mare de la cap spre coadă)
Jarisumi - pete mici negre
Kiwa - zona de trecere dintre culorile roșu și alb
Kasane Sumi - culoarea neagră pe fundal roșu
Tsubo Sumi - culoarea neagră pe fundal alb
Kubiwa Sumi - o dungă neagră care unește cei doi operculi ca o zgardă în jurul gâtului
Kuchi Sumi - sumi în jurul gurii
Shita Sumi - culoarea neagră foarte puțin vizibilă sub piele care încă nu a ieșit la suprafață în cazul
puilor (shita = sub, în japoneză)
Kage Sumi - culoarea neagră care a început să iasă la suprafață, însă nu s-a definitivat (kage=umbră, în japoneză)
Menware - este modelul tradițional al capului unui Showa și constă într-o dungă neagră ce brăzdează capul de la gură către terminația capului (umeri) dând impresia de forță
Motoaka - roșu la baza înotătoarelor pectorale
Motoguro - negru la baza înotătoarelor pectorale
Tezumi - dungi negre pe înotătoarele pectorale
Danmoyo - model coloristic în trepte, pornind de la cap către coadă
Nidan - model în doi pași sau două trepte (adesea folosit pentru descrie un Kohaku cu două zone de culoare roșie, dispuse în cascadă de la cap spre coadă)
Sandan - model cu trei trepte la Kohaku
Yondan - model cu patru trepte la Kohaku
Odome - zona albă dintre coadă și ultima pată de culoare (Odome înseamă "a se opri")
Ojime -pată roșie înainte de Odome, specifică în cazul Kohaku
Shimi - puncte negre apărute în epidermă, pe Hi, de obicei la Kohaku
Tobi Hi - pete mici roșii ca niște picături de vopsea
Oyiagoi - crap folosit ca reproducător
Albino - crap cu corpul gălbui și ochii de culoare roșie (datorită lipsei pigmentului negru)
Karasu - semnifică un crap în întregime negru (înseamnă corb în japoneză)
Karasugoi - un crap negru cu excepția burții care este albă sau portocalie
Midorigoi - pește de culoare verde deschis cu nuanțe negre pe solzi (un pește foarte rar)
Go-Sanke - termen folosit pentru a descrie triada Kohaku, Sanke, Showa
Hajiro - crap de culoare neagră cu alb pe coadă și pe terminațiile înotătoarelor pectorale (înseamnă aripi albe în japoneză)
Wagoi - crap japonez cu solzi
Doitsu - crap japonez fără solzi sau acoperit parțial cu solzi
Maruten - coroană

Fukurin - model de tip "plasă" format de piele din jurul solzilor:

crap koi

Kubiwa Sumi - o dungă neagră care unește cei 2 operculi ca o zgardă în jurul gâtului:

crapi japonezi
Shiro-Utsuri cu excelent Kubiwa Sumi, îmi aparține și se numește Zorro
Zorro la 1 an, 10 cm

crapi koi
Zorro cu prietenul lui, Showa

koi japonez
Zorro la 2 ani, 25 cm

crapi koi japonezi
Zorro la 3 ani, 45 cm

Kage Sumi - culoarea neagră care a început să iasă la suprafață însă nu s-a definitivat (kage = umbra, în japoneză)

Shita Sumi - culoarea neagră foarte puțin vizibilă sub piele care încă nu a ieșit la suprafață în cazul puilor (shita = sub, în japoneză)

calitate crapi japonezi
Shita Sumi și Kage Sumi

Si tu te poti bucura de relaxarea unui iaz cu crapi koi

cu ajutorul serviciilor noastre de proiectare, intretinere si consultanta specifica

koi

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

  • filtre pentru iaz
  • aeratoare iazuri
  • hrana pesti de iaz
  • tratamente iaz
  • testere apa iaz
  • automatizari iazuri piscicultura
  • pompe, UV si alte echipamente iaz

Acceseaza

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii